Tällä kertaa TeeRetkessä valmistaudutaan tuleviin kylmempiin keleihin ja ommellaan merinovillakerrasto. Tämä välikerros- tai alusasu on ihan perus, pitkähihainen paita ja pitkälahkeiset housut. Asu on valmistettu oliivinvihreästä merinovillainterlockista, jonka tilasin Ommelliselta, jossa ihana Liisa mittasi kangasta reilusti ylimäärin, joten sain ommeltua siitä kaksi paitaa ja yhdet kalsarit ja kangasta jäi vielä ylikin. Kiitokset Liisalle!

merinoalusvaatteet2

Merinovillainterlockneuloksesta ommellessa kannattaa valita yhtä numeroa pienempi koko kaavasta. Tämä siksi, että neulos joustaa yleensä reilusti ja venyy jonkin verran käytössä. Erityisesti aluskerrosta ommellessa vaatteen tulee istua miellyttävän napakasti, jotta kangas siirtää kosteuden iholta tehokkaasti pois ja olo pysyy lämpimänä. Muistathan yleiset ompeluvinkit! Esipesin kankaan rohkeasti riskillä 40 asteen kirjopesussa, sillä jatkossakin nämä metsästysvaatteet tullaan sillä pesemään. Neulos kutistui, muttei huopunut, vaan joustaa käytössä.

Molempien asunosien kaavat ovat ilmaiseksi netistä saatavilla (paita, housut) ja ohjeessa kerrotaan, että asu sopii sekä miehille että naisille. Mittataulukossa onkin mitat molemmille. Mielestäni mittataulukko pitää kutinsa, mutta olen pidentänyt molemmissa paidoissa hihoja ja kalsareissa lahkeita.

Paita on raglanhihainen, joten olkasaumat eivät paina repun olkaviilekkeiden alla. Tein hihoista aluksi ylimittaiset ja ompelin sitten käänteen suoraan tästä ylimitasta paidan sovituksen jälkeen (kuvallinen ohje mm. täällä). Tämä on mielestäni mainio ”valekaitalehuolittelu” heille (minulle), jotka eivät jaksaisi aina puljata resori- ym kaitaleiden kanssa. Myös helman huolittelin samalla tavalla. Kaula-aukon huolittelin alkuperäistä ohjetta kapeammalla merinovillakaitaleella (leveys 4 cm) ja käytin framilonnauhaa estämään kaula-aukon venymistä. Käytäthän kunnollista, hyvin venyvää framilonia! Kokemukseni mukaan esim. Prymin kirkas, framilonina myytävä nauha ei veny siten, kuin tässä tarkoituksessa tarvitaan. Itse olen ostanut framilonin Myllymuksuilta.

Housuissa on haarakiila ja housut ovat sivusaumattomat, joten housujen kaavanosia on kolme. Tällä kaavalla tulee kokemukseni mukaan myös hyvät juoksutrikoot. Sovitin kaavaa etukäteen ja tarkistin sekä vyötärön korkeuden että lahkeiden pituuden. Vyötärölle lisäsin taitevaraa kuminauhakujaa varten ja lahkeensuihin jätin reilusti huolitteluvaraa ja viimeistelin ne samoin kuin hihansuut ja paidanhelman.

 

merinopaidat
Asut ovat olleet ahkerasti käytössä riistaretkillä!

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s