TeeRetki siirtyi retkeilymukavuudessa uudelle levelille, kun ompelin untuvatäytteisen peiton, top quiltin. Riippumatossa yläpeitto-alapeitto-järjestelmä on makuupussi-makuualusta-systeemiä toimivampi, kun vartalon alle ei jää turhaa kangasta mykkyrälle. Peiton alle on kokemukseni mukaan myös helpompi päästä kuin makuupussiin riippumattoon mentäessä. Tekemästäni untuvapeitosta tuli ihan super (vaikka itse sanonkin) enkä totta puhuakseni haluaisi mennä minnekään ilman sitä. Eihän sitä koskaan tiedä, milloin tulee tilaisuus vähän riippua…

Suunnittelu

Suunnittelin ensin peiton koon. Yläosastaan sen tulee olla riittävän tilava hartioille (myös Artolle, jos joskus muka annan peiton lainaan), alaosassa sen sijaan leveydestä voi tinkiä grammanviilausmielessä tai siksi, että kapea pussi on miellyttävä riippumatossa. Jalkaosan kavennuksen aloitin jostain polven yläpuolelta. Halusin peiton olevan niin pitkän, että saan tarvittaessa vedettyä pääni peiton suojiin. Allaolevassa kuvassa ovat peiton mitat senttimetreinä.

peitto1

Ompelin peiton karo step -mallilla (esim. täällä). Ideana on se, että peitto koostuu kennostosta, jossa untuva voi jonkin verran liikkua, joten sitä voi siirtää kohtiin, joissa tarvitaan eniten eristystä. Kennorakenteen ansiosta peittoon ei synny kylmiä, eristämättömiä kohtia, kun ommel ei paina päällis- ja pohjakangasta yhteen. Kennorakenteen linjat teippasimme maalarinteipillä sekä päällis- että pohjakankaaseen ja teippiin piirsimme merkinnät niille kohdille, joihin kennoston verkkokangas ommeltaisiin. Merkkailussa voi käyttää pahvista leikattua mittaa apuna.

Ompelu

Kennorakenne

Jokainen peiton kenno rakentuu siten, että seinät muodostuvat verkkokankaasta, yläosa päälliskankaasta ja alaosa pohjakankaasta. Päällis- ja pohjakangas yhdistyvät siis verkkokangaspalojen avulla. Ompelin palat rivi (tai sarake) kerrallaan, jotta sain kaikki kennot ommeltua. Teippiä irrottelin peiton sisältä työn edetessä.

peitto6

Reunasaumat ja nauhakujat

Kun kaikki väliseinät oli ommeltu, ompelin sivusaumat kiinni. Tein peiton ylä- ja alareunaan nauhakujat erillisistä kangaspaloista (huom. muista jättää täyttöaukko). Saumat ompelin kaksin- tai kolminkertaisella tikkauksella, jotta untuvat eivät karkaa. Käyttämäni kangas tuntui rispaantuvan herkästi, joten huolittelin saumanvaroja tarpeen mukaan.

Viistoihin reunoihin ompelin lenkit (7 kpl/sivu) pp-remmistä. Näihin lenkkeihin pujotetaan alaosan tilavuutta säätelevä kuminauha (idea saatu täältä). Alareunan kuminauha kulkee nauhakujan jälkeen nyörilukon lävitse, minkä jälkeen pujotin sen lenkkeihin ristiinrastiin, kuten kengännauhan. Yläreunaan ompelin kiinnittimeksi nepparin, jolla peiton saa halutessaan kaulan ympärille. Yläreunan nauhakujaan tein napinläven keskelle peittoa nauhan ulosvientiä varten. Näin yläreunaa saa kiristettyä halutessaan kaulan ympärille.

peitto4

Täyttö

Täytin peiton – kylpyhuoneessa ja assistentin avustamana. Untuvat karkaavat herkästi ja kangas sähköistyy… Paras konsti oli avata untuvapussiin nyrkin mentävä aukko ja työntää koko paketti peiton sisälle. Sitten koittaa survoa untuvia kourallinen kerrallaan mahdollisimman syvälle peiton uumeniin. Täyttöaukon ompelin äkkiä kiinni! Pöyhin täytteen tasaiseksi ja pujotin kuminyörit peiton ala- ja yläosaan. Valmis! Aikaa meni joitain tunteja muutamana kesäpäivänä (loma, joten epämääräinen ajantaju).

Speksit

Mitä tähän tarvitaan?

 • päällis- ja pohjakankaaksi ripstop-nylonia (ostin extremtextilistä tätä) 2 m + 2 m
 • kennorakennetta varten verkkokangasta 0,5 m
 • kolme nyörilukkoa
 • kuminyöriä (leveys 2 mm) 3 m
 • pp-remmiä (leveys 1,5 cm) 0,5 m
 • untuvaa (laskukaavan tarvitsemaasi määrään löydät esim. täältä)
 • neppari (kierrätyskamaa)
 • ompelulankaa, sakset, maalarinteippiä, mikrotex-neuloja, ym.

Paljonko tuli hintaa?

 • kankaat 42 euroa
 • nyörilukot ja nauhat max 8 euroa
 • untuva 90 euroa
 • postikulut 12 euroa

Yhteensä 152 euroa (+ ompelulanka, neppari, maalarinteippi, neulat ym. mikä löytyi kotoa).

Paino ja pakkautuvuus?

Peitto pakkautuu Ortliebin 7-litraiseen kompressiopussiin (ostin täältä) ja painaa pussin kanssa 792 grammaa. Kompressoituna peitto on vain vähän litran nalgeneä suurempi.

Miten nukutti?

Käytin peittoon untuvaa, jonka lämpöarvo on 700-800 cuin. Mitä suurempi cuin-arvo on, sitä ”höttöisempää” on untuva ja sitä suuremman lämmön pienempi painomäärä pidättää. 800 cuinin untuvaa oli peitossa 250 grammaa ja 700 cuinin untuvaa n. 150 grammaa (jäänyt edellisistä projekteista). Tällä untuvamäärällä sain kennon korkeudeksi n. 7 cm. Mitä paksumpi kenno, sitä matalampi comfort-lämpötila. Minun peitollani pitäisi tarjeta 7-8 pakkasasteessa.

Palelen etenkin öisin helposti, minkä vuoksi nukuin ensimmäisen testiyön omassa sängyssä. Kuuma tuli! Untuvapeitto vaihtui tavalliseen täkkiin ennen puolta yötä.

Varsinaisen ulkoilmatestin tein riippumatossani (Arbora 3-vuodenaikaa). Lämpötila alimmillaan +13 celciusta ja vesisadetta. Yöllä oli jopa vähän turhan lämmin ja olin osan aikaa ilman peittoa. Nukuin. Hyvin. Peitto on ihana!

peitto_artikkelikuva

 

4 Comments

 1. Voi vitsi näyttää kyllä ihanalta. Mää oon haaveillut tekeväni makuupussin jossain vaiheessa mut täytyy kyllä harkita jos siittä tuliski tällanen peitto 😊
  Blogiasi on mukava lukea ja ihana kun joku tekee ite ulkoilu/retkeily vaatteita. 😊

  Tykkää

  1. Kiitos! Makuupussi olisi varmasti mielenkiintoinen projekti sekin 😊 Kerro ihmeessä, jos ryhdyt toimeen. Tosin tällainen peitto on kyllä aika ihana. Ja höyhenen kevyt päällä.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s