Untuva- ja toppahameet ovat oivallisia taukovaatteita, mutta sopivatpa ne liikkumiseenkin, kuten hiihtoon, kävelyyn tai pyöräilyyn. Toppahame on helppo tehdä itse ilman kaavaa ja juuri omille mitoillesi sopivaksi.

Tässä ohjeessa hameessa on täyspitkät vetoketjut molemmilla sivuilla. Toinen vetoketjuista avautuu kokonaan, joten hameesta saa halutessaan vaikka lisäpeiton makuupussiin. Avautuvan vetoketjun alla on tuulilista. Toisen vetoketjun alla on verkkokagaskaistale, joka pitää kappaleet yhdessä. Kokonaan avautuvan sivun ansiosta hameen pukeminen ulkoiluvaatteiden päälle on helppoa. Vetoketjujen avulla hameen lämmittävyyttä ja käyttäjän askeleen mittaa on mahdollista säädellä.

Minun hameeni ulottuu polven alapuolelle, mutta vetoketjusäätöjen avulla se päällä voi vaikka pyöräillä! Samalla ohjeella voit toki tehdä myös tosi lämpimän untuvahameen- vaikkapa soveltaen aiemmin julkaistua untuvatakin ohjetta.

Suunnittelu

 1. Mittaa haluamasi sivusauman pituus ja haluamasi lantionympärys. Mitoissa tulee huomioida se, mitä vaatteita tulet käyttämään hameen alla. Tiukaksi puristunut tikkikangas ei lämmitä. Ota siis mitat vaatteiden päältä, esim. vaellushousut jalassa. Näistä mitoista saat tarvitsemasi kangaskappaleen koon, esim. sivusauman pituus 60 cm, lantionympärys 112 cm.
 2. Jaa em. kappale mielessäsi kahteen osaan, etu- ja takakappaleeseen, siis esim. leveys 112 cm/2 = etu-/takakappaleen leveys 56 cm.
 3. Lisää käännevarat ja saumanvarat seuraavasti:
  • sekä etu- että takakappaleen helmaan 3 cm käännevaraa
  • molempiin sivusaumoihin sekä etu- että takakappaleeseen 4 cm saumanvaraa
  • vyötärölle 2 cm saumanvaraa
 4. Nyt sinulla on mitat kahdesta tarvitsemastasi kappaleesta, esim. sivusauman pituus: 60 cm + 3 cm + 2 cm = 65 cm ja kappaleen leveys: 56 cm + 4 cm + 4 cm = 64 cm.

Tarvikkeet

 • tikkikangasta riittävän kokoinen pala (katso edellä)
 • n. 30 cm ulkoilukangasta vyötärökaitaleeseen ja vetoketjun tuulilistaan
 • n. 30 cm verkkokangasta toiseen sivusaumaan
 • kuminauhaa (leveys esim. 4 cm) vyötärön ympäryksen verran
 • n. 40 cm pp-remmiä tai vastaavaa (minun hameessani 3 cm leveää)
 • vajaat 10 cm tarranauhaa
 • 1 ”pyöreä neliö” eli suorakaidelenkki (esim. tällainen)
 • 2 vetoketjua, toinen avo- ja toinen umpiketju, pituus yhtä paljon kuin haluat hameesi sivusauman pituden olevan
 • ompelukone (ja saumuri), lankaa, nuppineuloja, sakset

Valmistus: etu- ja takakappale

 1. Leikkaa tikkikankaasta mittaamasi kappaleet (katso kohta ”Suunnittelu”).
 2. Muotoile kappaleet naisellisiin mittoihisi sopiviksi: Neulaa sivusaumat yhteen siten, että molempiin sivusaumoihin jää kuvitteellinen leveys vetoketjusta. Pue hame päällesi (ja esim. vaellushousujen päälle) nurinpäin, kohdista sivusaumat sivuille. Tee sisäänotto molemmista sivusaumoista siten, että saat muotoa vyötärölle. Käytännössä useimmilla naisilla vyötärö on lantiota kapeampi, eli hameenkin tulee istuakseen kaventua hieman vyötäröä kohti. Leikkaa ylimääräinen kangas pois, mutta muista, että tarvitset saumanvaraa n. 2 cm molempien kappaleiden sivureunoihin.
 3. Pärmää kappaleet, sillä tikkihöttö saattaa muutoin levitä ympäri huonetta.
 4. Neulaa vetoketjut molempiin sivusaumoihin siten, että vetoketjun alkupää tulee vyötärölle (siis eri päin kuin esim. takissa). Näin vetoketjun avulla voi säätää tuuletusta ja hameen helman leveyttä. Mieti, kumpaanko sivuun haluat kokonaan avautuvan ketjun. Ompele vetoketjut kiinni. Älä tikkaa vielä tässä vaiheessa.
 5. Taita helmapäärme sekä etu- että takakappaleesta. Taita vetoketjun loppupää helmapäärmeen sisään ja ompele helmapäärme.

 

WP_20180127_13_20_34_Pro

Valmistus: Vetoketjun tuulilista ja verkkokiila

 1. Leikkaa ulkoilukankaasta haluamasi mittainen tuulilista  avovetoketjun alle. Minun hameessani tuulilistakappale on kooltaan 10 cm (leveys) X 61 cm (pituus). Taita tuulilista kahtia pituussuunnassa oikeat puolet vastakkain ja ompele lyhyet päät kiinni. Käännä tuulilista oikein päin ja silitä. Neulaa tuulilista toisen vetoketjun alle etukappaleeseen ja tikkaa oikealta puolelta kiinni. Vetoketjun tikkaus tapahtuu tässä samalla. Tikkaa tämän vetoketjun vastakappale myös oikealta puolelta kiinni.
 2. Leikkaa verkkokankaasta umpivetoketjun alle kiilamainen kappale. Kappaleen tulee levetä helmaa kohti, jotta hameeseen tulee liikkumavaraa. Voit tehdä verkosta haluamasi pituisen. Minun hameessani se ulottuu lähes helmaan saakka ja saumanvarat sisältävät kiilakappaleen mitat hameessani ovat 9 cm (yläreunan leveys), 58 cm (kappaleen korkeus) ja 25 cm (alareunan leveys).
 3. Päärmää kiilakappaleen sivu- ja alareunat ja ompele alareunaan kaunis taite. Tikkaa vetoketju oikealta puolelta ja neulaa sen jälkeen kiilakappaleen toinen reuna vetoketjun saumanvaraan. Ompele kiinni. Neulaa kiilakappaleen toinen reuna vetoketjun vastakappaleen saumanvaraan ja ompele kiinni.

wp_20180304_10_23_21_pro.jpgwp_20180127_12_40_46_pro.jpg

 

Valmistus: vyötärökaitale

 1. Leikkaa vyötärökaitaletta varten ulkoilukankaasta kappale, jonka pituus on hameesi vyötärönympärys + 2 cm saumanvaraa ja leveys 8 cm + 2 cm saumanvaraa. Huolittele pitkät sivut. Taita kappale pituussuunnassa kaksinkerroin oikeat puolet vastakkain ja ompele kiinni lyhyet päät. Käännä kaitale oikein päin. Mittaa kuminauhasta haluamasi mittainen pätkä ja pujota se vyötärökaitaleen sisään. Tikkaa kuminauha kiinni molemmista päistä kaitaleeseen. Tee monta tikkausta, jotta kuminauha pysyy varmasti kiinni. Aputikkaa kaitalekankaan alareuna tarvittaessa kiinni.
 2. Neulaa vyötärökaitale kuminauhoineen hameen vyötärölle ja ompele kiinni oikeat puolet vastakkain. Tikkaa kaitaleen saumanvara oikealta puolelta etu- ja takakappaleeseen.

wp_20180304_10_03_58_pro.jpg

Valmistus: vyötärön säätömekanismi

 1. Leikkaa pp-remmistä 30 cm pitkä pätkä, taita toinen pää kaksinkerroin ja tikkaa siistiksi. Käännä myös toinen pää kiinnitä remmi vyötärökaitaleeseen haluamallesi kohdalle ja tikkaa pääty kiinni.
 2. Leikkaa tarranauhan pehmeästä puolesta n. 6 cm:n mittainen pätkä ja pyöristä sen kulmat. Neulaa tarranauha kiinni äsken kiinnittämääsi pp-remmiin lähelle päätyä ja ompele kiinni remmiin ja vyötärökaitaleeseen. PP-remmi kiinnittyy tässä samalla.
 3. Leikkaa tarranauhan kovasta puolesta haluamasi mittainen pätkä, pyöristä päät ja ompele kiinni pp-remmin vapaaseen päähän.
 4. Leikkaa pp-remmistä vastakappale, esim. 10 cm:n pätkä. Taita toinen pääty kaksinkerroin ja tikkaa haluamallesi kohdalle vyötärökaitaleen toiseen reunaan. Pujota ”pyöreä neliö” remmiin, taita remmin toinen pää kaksinkerroin ja tikkaa kiinni. Näin muodostuu lenkki, jossa ”pyöreä neliö” on kiinni.
 5. Pujota pp-remmin pää ”pyöreän neliön” läpi ja kiinnitä tarrat.
 6. Pue hame päällesi ja lähde retkelle!

 

wp_20180303_13_58_01_pro.jpg

//Make your own winter skirt with perfect fit!

Design

 • Measure the side seam and your waist. I recommend that you make sure that the measurements allow you to use the skirt with hiking pants underneath. E.g. side seam 60 cm, waist 112 cm.
 • Now divide the waist measurement to form the front and back pieces. E.g. waist 112/2= 56 cm.
 • Add the seam and hem allowances:
  • front and back pieces 3 cm hem allowance
  • both side seams, both front and back pieces, 4 cm seam allowance
  • waist 2 cm seam allowance
 • Now you have the measurements for the front and back pieces, e.g. side seam 60 cm + 3 cm + 2 cm = 65 cm and front/back piece width 56 cm + 4 cm + 4 cm = 64 cm.

You will need

 • warm fabric (see the size above)
 • about 30 cm thinner fabric for the waits band and zipper strip
 • about 30 cm net fabric for one side seam
 • rubber band (e.g. width 4 cm), measure the length from your waist
 • about 40 cm strip (e.g. 3 cm width)
 • about 10 cm velcro
 • 1 ”round rectangle”, see here
 • 2 zippers, one with open end ant the other with closed end; the length of the zippers is same as the length of your side seam
 • a sewing machine, thread, needles, scissors…

How to: the front and back pieces

 1. Cut the fabric as designed.
 2. Cut the curved front and back pieces to fit your waist: Attach the pieces together with needles and put the skirt on. Remember to wear your hiking pants underneath. Form the skirt to fit your personal feminine curves and cut out the excess fabric, remember to leave 2 cm seam allowances.
 3. Hem the pieces all around.
 4. Attach the zippers to both sides. Note that the zipper should run the upside down so that you can adjust the hem width by opening the zippers. Do not over stitch the zippers just yet.
 5. Make the front and back piece hem. Put the end of the zippers inside the hem and sew the hem.

How to: the zipper stripe and side net

 • Cut the waist band fabric to form the zipper strip; the strip will be under the open-ended zipper. My strip was 10 cm (width) x 61 cm (length). Band the strip in half right sides facing and sew the ends together. Turn the right sides outwards and iron to keep the right formation. Use needles to attach the strip underneath the open-ended zipper and stitch from the right side. Over stitch the other side of this zipper as well.
 • Cut out from the net fabric a wadge-formed piece; the net will be under the close-ended zipper. The piece should be wider at the bottom so that you can move your legs more freely. Feel free to make the net piece as long as you like! In my skirt the net is almost as long as the side seam. I cut the piece as follows (seam allowances included): 9 cm (upper width), 58 cm (height) and 25 cm (lower width).
 • Hem the piece and make a double folding to the lower end. Over stitch the zipper from the right side and then sew the net to the seam allowance of the zipper.

How to: the waist

 • Cut the piece for the waist: height = the width of the skirt waist + 2 cm seam allowance; the length 8 cm + 2 cm seam allowance band. Hem the long sides. Fold in two lengthwise right face facing and sew the short ends. Turn right face outwards. Stitch the rubber band at both ends to the waist band multiple times so that it will hold.
 • Use needles to attach the waist band onto the skirt and sew right sides facing. Over stitch the seem allowance from the right side into the front and back piece.

How to: the waist adjusting band

 1. Cut the band to form 30 cm piece and fold one end to form a nice hem, stitch from the right side. Make a hem to the other end also and sew the band to the waist band at the desired point. Over stitch the end.
 2. Cut about 6 cm of the soft part of the Velcro, attach to the band you just sewed in close to the end and sew. You’ll sew the band into the skirt at the same time.
 3. Cut a desired length of the hook side of the Velcro and sew into the free end of the band.
 4. Cut a desired length of the band, e.g. 10 cm. Fold one end and sew onto the waist band. Put the ”round circle” onto the band, make a fold and over stitch onto the waist band (see the figure above).
 5. Put on your new skirt and get out!

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s