TeeRetki esittelee uusimman innovaationsa talviretkeilyyn: esipaistetut sämpylät, jotka valmistetaan kotona, pakataan ahkioon tai reppuun vaellukselle mukaan ja paistetaan kypsäksi pakissa dutch oven -tyyliin.
Tarvikkeet:
- 5 dl vettä
- 0,5 pussia kuivahiivaa
- 1,5 tl suolaa
- 1 rkl siirappia
- 1 dl kaurahiutaleita
- 6-8 dl vehnäjauhoja
Valmistus:
- Lämmitä vesi (alle 42 asteiseksi) ja lisää siihen hiiva, suola ja siirappi.
- Lisää kaurahiutaleet ja alusta taikinaan vehnäjauhoja sen verran, että taikina on kimmoisaa. Älä lisää jauhoja liikaa, ettei sämplyöistä tule kivikovia.
- Anna taikinan kohota 20-30 minuuttia lämpimässä paikassa peitettynä.
- Vaivaa taikina leivottavaksi ja leivo siitä pitkulaisia sämpylöitä pellille. Kohota liinan alla 20 minuuttia.
- Paista sämpylöitä 225-asteisessa uunissa n. 4 minuuttia. Ota sämpylät uunista ja vie pelti ulos pakkaseen, jotta sämpylät pakastuvat.
- Kun sämpylät ovat jäätyneet, pussita ne ja laita pakastimeen.
Käyttö:
- Ota tarvitsemasi määrä sämpylöitä ja pakkaa mukaan kylmään reppuun tai ahkioon.
- Taukopaikalla laita vettä tai lunta ”munuaispakin” (kenttäpakin) pohjalle. Öljyä välipohja ja aseta se pakkiin.
- Laita jäinen sämpylä välipohjalle ja kansi päälle.
- Aseta pakki nuotioon tai keittimen päälle ja paista, kunnes sämpylä on kypsä. Koekeittiön -15C pakkasessa tähän meni 15min risukeittimellä. Päältä pehmeä ja pohjasta rapea.
- Halkaise kypsä sämpylä, voitele voilla ja herkuttele!
Vinkki: Näitä sämpylöitä kannattaa pakata mukaan useampikin ja tarjota tauolla yllärinä vaelluskaverille!
//Let me introduce our latest invention: how to make luxury breakfast buns on your winter hike! During winter in Finland we usually make our hikes in freezing temperatures. This makes it possible – and fairly easy – to keep frozen food with you to your adventures. Make these buns home, pre-bake and put into your freezer. During your hike you’ll bake them in your mess kit and enjoy freshly baked buns!
You will need:
- 5 dl of water
- 0,5 bags of dry yeast
- 1,5 teaspoon of salt
- 1 tablespoon of syrup
- 1 dl of oatmeal
- 6-8 dl wheat flour
How to bake:
- Warm up the water (just under 42 degrees of Celsius). Add the yeast, salt and syrup.
- Add the oatmeal and wheat flour. Mix until you feel that the dough is ready. Do not add too much flour or you’ll end up with buns as hard as a rock.
- Let the dough stand for 20-30 minutes in a warm place.
- Mix the dough again and make the buns. Let the buns stand for 20 minutes.
- Bake the buns at 225 degrees of Celsius for about 4 minutes. Take the buns out of the oven and put them outside to freeze (note: the temperature must be well below zero – not a problem in Finland).
- When the buns are frozen put them into a plastic bag and into your freezer.
How to use:
- Pack up the amount of buns to your backpack or sledge (note: the backpack/sledge must be cold enough to prevent the buns from melting).
- During your brake on the trail put some water/snow into your mess kit. Oil the middle bottom and put the bun onto it. Place the lid.
- Set the mess kit into the fire and bake until the bun is baked.
- Cut the bun in half, put some butter on it and enjoy!
To surprise your hiking buddies: take several buns with you and share them with your friends!
1 Comment