Tammikuun retkiruokana valmistuu palsternakkapasta. Pasta ja kastike tehdään valmiiksi asti ja kuivataan. Ohutta pastaa ei tarvitse liottaa pitkää aikaa ennallistettaessa. Pastan lisukkeeksi sopivat parmesaani, kirkastettu voi ja kuivattu savupororouhe, jotka säilyvät hyvinä retkirepussa. Ohje on alunperin Jamie Oliverin ohjelmasta napattu ja retkitarkoitukseen muokattu.
Valmistusaineet
kaksi annosta
- 400 g pastaa (ohutta, jotta kuivuu helposti)
- 2 kuorittua palsternakkaa
- 2 kuorittua valkosipulinkynttä
- timjamia
- suolaa ja pippuria
- kuullottamiseen vähän öljyä
- tarjoiluun savuporomurua, parmesaania ja/tai kirkastettua voita
Valmistus
- Kuullota valkosipulia vähässä öljyssä pannulla. Lisää timjami ja mausteet sekä juustohöylällä siivutettu ja veitsellä tositosi pieneksi leikattu palsternakka.
- Paista keskilämmöllä 5-10 minuuttia eli kunnes palsternakka on kypsää ja pehmeää (mössääntyvää).
- Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan kypsäksi. Valuta kypsä pasta ja huuhtele kylmällä vedellä. Anna pastan valua lävikössä.
- Sekoita palsternakkaseos valutetun pastan joukkoon.
Säilytys
- Levitä palsternakka-pastaseos uunipellille tai uunin ritilälle leivinpaperin päälle. Nosta ritilä uuniin, aseta uunin lämpötila 50 C:een ja puukapusta uuninluukun väliin. Anna kuivua uunissa käännellen välillä. Kuivattu pasta on kovaa ja lohkeaa taitettaessa.
- Säilytä pasta minigrip- tai vakuumipussissa. Kuivattu pasta säilyy huoneenlämmössä, mutta voit halutessasi säilyttää sitä ennen retkeä myös jääkaapissa tai pakastimessa, jolloin säilyvyysaika pitenee.
Käyttö
- Ennallista pasta liottamalla sitä vedessä. Lisää yhteen pasta-annokseen sen verran vettä, että pasta juuri ja juuri peittyy ja anna vetäytyä noin 15 minuuttia.
- Lämmitä pasta nuotiossa tai keittimellä.
- Lisää ennallistettuun pastaan kirkastettua voita ja parmesaania. Ripottele annoksen päälle kuivattua kylmäsavupororouhetta.
Tämä ohje on julkaistu myös Rinkkaputki-blogissa!
//The trail food I present to you in January is the parsnip pasta! The pasta + sauce is prepared at home stove and then dried to preserve during your hike. Please use thin pasta to make sure that it will dry and restore properly. The pasta is served with Parmesan cheese, butter and dried smoked reindeer! The recipe is modified from Jamie Oliver’s TV-show.
You will need
for two portions
- 400 g of pasta
- 2 parsnips, peeled
- 2 garlic gloves, peeled
- thyme
- salt and black pepper
- oil
- for serving: Parmesan cheese, butter, smoked reindeer (dried)
How to: cooking
- Fry the gralic in oil in a frying pan. Slice the parsnip with cheese-cutter and add to the pan. Add thyme, salt and pepper.
- Fry the sauce on medium heat for 5-10 minutes, until the parsnip is tender and begins to fall apart.
- Boil your pasta (suave). Drain the pasta and rinse out with cold water. Leave to drain thoroughly.
- Mix the sauce and the pasta.
How to: preserving
- Spread out the pasta on a baking tray covered by baking paper. Carefully transform the paper onto a grill tray and into the oven. Set the oven at 50 degrees Celsius and use a wooden spoon to keep the oven door open to dry your food. Leave to dry.
- Keep your eye on the pasta and monitor occasionally the drying process. I also recommend to turn over the pasta every once in a while to make sure that the food will dry effectively and thoroughly. The dried pasta is very hard.
How-to: on-trail
- Restore the pasta by first adding 0,5-1 dl of water. Let the pasta sip up all the water (this will take about 15 minutes).
- Warm-up the pasta.
- Add Parmesan, butter and smoked reindeer and enjoy!