Going deep undercover, part 2: the jacket

Lumipuvun toisessa osassa valmistetaan takki. Ensimmäisessä osassa tehtiin ninjahuppu.

lumipuku_kokopuku1

Ompelin lumipuvun M05-lumikuviokankaasta (Eurokangas). M05-lumikuvion tarkoitus on hävittää henkilö näkyvistä muutaman kymmenen metrin etäisyydellä kevyessä lumisateessa. Kangas on puuvilla-polyesterisekoite ja helppo ommella. Materiaali on kestävää, mutta kuitenkin pehmeää ja miellyttävää käyttää. Ompelulangaksi kannattaa valita 100 % polyesterilanka, sillä se kestää eikä ime vettä.

Takin kaavana käytin Shelby Outdoor Gearin Abisko-kaavaa, jonka hankin juuri tätä projektia varten. Takista tuli kaikkine yksityiskohtineen mainio!

Tein takista vuorittoman ja ilman kainalovetoketjuja. Vetoketjulliset taskut ompelin molempiin rintakappaleisiin. Hihoissa on tarratampit ja hupussa ja helmassa nauhakujaan ommeltu kuminauha, jossa on stopparit. Näin hupun ja helman saa kiristettyä sopivan kokoiseksi. Hupussa on lyhyt, päähän istuva tukikankaalla vahvistettu lippa. Vetoketjun alla on tuulilista ja takakappale on etukappaletta pidempi suojaten alaselkää ja takapuolta. Hihoissa on istuvuutta parantava muotoilu ja huppu on ommeltu kolmesta kappaleesta, mikä tekee siitä pään myötäisen. Vasempaan hihaan ompelin vielä ison velcro-palan. Siihen on kiva kiinnitellä vaikka taktisia merkkejä!

Tässä muutama vinkki, jos käytät samaa kaavaa:

 • Kappaleet on nimetty kaava-arkkiin ja ohjeeseen kirjaimina. Jos siis haluat sujuvoittaa työtäsi, nimeä kaava-arkilta jäljentämäsi kaavat suoraan (esim. ”ylähiha”, ”hupun alavara”, ”hartiakappale”). Näin vältät hermojen menettämisen takkia ommellessasi, kun kappaleilla on jokin looginen nimi.
 • Kyynärvarren muotolaskokset on merkitty kaavaan omintakeisesti pienillä ympyröillä ja hakkimerkillä. Jäljennä nämä kaavaan ja kyynärvarren kappaleeseen kangasta leikatessasi. Ja taas säästyvät hermot, kun et joudu palaamaan kaavaan muotolaskosta ommellessasi.
 • Muista, että ohjeen leikkuusuunnitelma on vain yksi vaihtoehto. Jos teet samasta kankaasta myös housut, käytä järkeäsi kaavojen asettelussa minimoidaksesi kankaan hävikin. Jotkin kaavanosat on piirretty ohjeen leikuusuunnitelmaan langansuunnan vastaisesti. Valitse itse, noudatatko langansuuntamerkkiä vai leikkuusuunnitelmaa.
 • Tarranauhan kiinnittämisessä voit käyttää siksakkia, mutta jos se tuottaa koneellesi ongelmia, suoraommelkin on ihan OK. Ompele pari kierrosta tarranauhapalan ympäri.
 • Huppuun kiinnitettävien purjerenkaiden sijasta voit tehdä nyörikujan päihin hupun läpimentävät napinlävet. Jos kuitenkin haluat käyttää purjerenkaita, niin kiinnitä kankaan nurjalle puolelle (siis hupun päällisen ja alavaran väliin) tukikangasta, jotta rengas pysyy kunnolla kiinni.

lumipuku_makuulla

//Snow camo suit, part 2: the jacket

//Let’s continue the snow camo suit project! Today we’ll make the jacket. The fabric I used is developed by the Finnish Defence Forces for the military working in Finnish winter circumstances. The fabric, M05 snow camo, consists of polyester (70 %) and cotton (30 %), is soft and smooth but durable and easy to maintain. You should also use 100 % polyester thread as it is durable and does not get wet.

I purchased the pattern from Shelby Outdoor Gear (Abisko pattern). Originally the pattern is intended to make a water-proof jacket. However, this M05 snow camo jacket turned out awesome!

The jacket has several nice details:

 • No lining, no armpit zippers: light-weighted, easy to sew!
 • Two zippered pockets at front for the walkie-talkie and other essentials.
 • Velcro on sleeves to keep the snow out
 • Thin round rubber band with stoppers in the hood and in the hem for adjusting the fit.
 • Small visor on the hood.
 • A fabric strip under the zipper to prevent the wind.
 • The back piece is long so that your behind will keep warm.
 • The sleeves are shaped and the hood is builds up from three parts to maximize the fit.
 • I also added a large sheet of velcro to the left sleeve for cool tactical tags etc.

Here are some useful tips if you are planning to use the same pattern as I did:

 • The pieces are named as letters. For your own convenience I recommend to mark more useful names on your patterns, e.g. ”upper sleeve”, ”hood” etc.
 • The elbow pleats are marked as small circles and short lines to the pattern. Make sure you trace also these or else you’ll have to check the markings again, and again, and again…
 • The cutting plan is only a suggestion. If you are planning to make also the trouser you might want to cut the pieces in different order to minimize fabric consumption. Also, some pattern pieces are shown on the cutting plan not according to the thread line.
 • Sew the velcro using zig-zag (preferred) or straight stitch if your machine has problems with the velcro.
 • The hood has two-sided eyelets for the rubber band. Instead, you can make buttonholes to each side; they will not fall out!

5 Comments

 1. Moi!

  Kiva puku, sama projekti edessä 🙂 olipa ihanaa huomata että näillekin löytyy jo kaava ja joku on oikeasti samojen juttujen äärellä jo häärännytkin 🙂

  kuinka paljon meni muuta materiaalia kuten noita kiristysnauhoja ja kiristimiä, ja oliko kaavan ohjeessa ohjemitat mm vetoketjun pituuden valintaan? Ja vastasiko kokoluokitus yleisesti hyvin suomalaisia mittoja, vai oliko lyhyt/kapea/hihat liian pitkät/lyhyet tai muuta huomioitavaa?
  Myös minä ajattelin vain kuoritakkina tehdä tämän. Muuta lämmintä voi laittaa alle.

  Tykkää

  1. Hei Hanna!
   Kiva, että sulla tällainen projekti edessä myös. Kaavoissa oli hyvä luettelo tarvikkeista, niiden määristä, tarranauhat, nyöristopparit ym. Kaavojen koot ovat mielestäni reilut, mutta kaavassa on mittataulukko mukana, joten koon valinta on sen avulla helppoa. Hihojen pituus oli ok, mutta jos aiot housutkin ommella, niin niissä lyhensin lahjetta reilusti. Kerrohan sitten, millainen takista tuli!

   Tykkää

 2. Hei, olen etsimässä lumipuvun kaavoja. Näin täällä opmelemasi puvun, juuri sellaisen kaavoja etsin. En löydä mistään yhteystietojasi , olisin kysynyt mistä nuo kaavat voi tilata🤔

  Tykkää

 3. Hei Seija! Kaavat ovat Shelby Outdoor -verkkokaupasta, linkit kaavoihin löydät blogitekstistä. Takin ja housujen kaava myydään erikseen.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s