Voiko untuvatakin tehdä itse? Kyllä voi ja se on vieläpä helppoa! Tarvitaan vain takkikangas ja vetoketju, untuvat, ompelutarvikkeet sekä rohkeutta kokeilla. Tarkoitukseni oli tehdä kevytuntsari, jota metsämies tai retkeilijä voisi käyttää passissa tai taukotakkina kuorivaatekerroksen alla. Taisin kuitenkin vähän innostua untuvan kanssa, minkä seurauksena takista tuli tosi lämmin – joskin kevyt ja pieneen tilaan pakkautuva.IMG_3911

Tarvikkeet

 • nailontaftia (nylon taffeta, ExtremTextil)
 • untuvaa (700 cuin, ExtremTextil), käytin vajaat 200 g
 • taipuisa vetoketju; pituus riippuu siitä, mitä kaavaa takkiin käytät
 • joustokanttinauhaa helmaan ja hihansuihin (mittaa pituus kaavastasi)
 • ompelulankaa + ompelukone
 • (keittiövaaka, pölynimuri + sukkahousut)

Kaavana käytin tavallisen collegehupparin kaavaa, jonka olin piirtänyt Joka tyypin kaavakirjasta (Saramäki ym. 2010). Kirja löytyy ainakin meidän lähikirjastosta. Tähän sopii mikä tahansa tavallisen löysämallisen hupparin kaava.

Huomaa, että kangasta tarvitset kaksinkertaisen määrän tavalliseen collegehuppariin verrattuna, sillä untuvatakista tehdään tietysti vuorillinen, jotta untuvat pysyvät sisällä takissa. Kankaan tulee olla tiheää, sillä muuten höttöinen untuva karkaa kankaan läpi ulos takista. Käyttämäni tafti oli untuvanpitävää (down proof), joten siitä ei pitäisi höytyvien läpi päästä.

Tee näin

 1. Piirrä kaavat ja tee niihin tarvittaessa kokomuutokset. Minä en muuttanut mitään, vaan käytin suoraan em. kaavan M-kokoa.
 2. Leikkaa kaavat kankaasta. Muista leikata jokainen kappale kahteen kertaan, jotta saat myös vuorin. Vuoria ei ole välttämätöntä leikata päällikappaletta pienemmäksi, vaikka näin tehdään usein vaatetta vuorittaessa. Muista kuitenkin jättää saumanvarat jokaiseen reunaan ja hupun ja vetoketjun kohdalle leveämpi saumanvara (esim. 4 cm).
 3. Ompele kustakin kappaleesta päällikangas ja vuori kiinni toisiinsa nurjat puolet vastakkain, mutta jätä jokaiseen kappaleeseen täyttöaukko, josta untuvat tungetaan sisälle. Minä jätin esim. etukappaleista alareunat ompelematta täyttämistä varten. Näin sinulla on jokainen vaatteen kappale kaksinkertaisena ”pussina”.
 4. Täytä pussit untuvalla. Tähän on hyvä pyytää kaveria avuksi: toinen mättää ja toinen on pussin suun pitäjänä. Untuvaa pitäisi saada jokaiseen kappaleeseen suunnilleen samanpaksuisesti. Eli esim. etukappaleisiin molempiin saman verran ja takakappaleeseen kahden etukappaleen verran. Me käytimme tässä sofistikoituneesti mittaa ”Arton kourallinen” ja laitoimme yhteen etukappalepussiin kaksi ”Arton kourallista” untuvaa. Yritimme punnitakin, mutta paremmin toimi tuo kouramitta. Lisäksi mittailin, että kappaleet tuntuvat tasolle painettuna samanoloisilta täytteensä puolesta. Täyttäminen kannattaa tehdä esim. kylpyhuoneessa, josta karanneet untuvat saa helpoiten imuroitua kiinni. Imurin putkeen voi viritellä sukkahousuista siivilän, jotta karanneet untuvat saa käyttöön.WP_20170924_09_13_59_Pro
 5. Ompele täyttöaukko kiinni. Tee tikkaukset kaikkiin kappaleisiin. Merkitse nuppineuloin tasavälit kappaleisiin ja ompele ompelukoneella kappaleen oikealta puolelta. Sain tämän onnistumaan helposti, kun litistin kangasta paininjalan edessä. Ei mennyt edes yksikään neula poikki!WP_20170924_11_13_02_Pro
 6. Kokoa takki liittämällä kappaleet toisiinsa: ompele olkasaumat, hihat kädenteille ja hiha-sivusaumat. Kokoa sitten huppu ja kiinnitä se pääntielle. Kiinnitä vetoketju.
 7. Huolittele hihansuut ja helma joustokanttinauhalla venyttäen nauhaa vähän, jotta saat hihansuista ja helmasta napakat.

Tein takille vielä säilytyspussin samasta kankaasta, sulkumekanismina kuminauha ja nyöristoppari. Pussiin takin saa survottua pieneen tilaan. Takin kokonaispaino pussin kanssa on 406 g ja koko pakattuna 25 cm x 18 cm. Hintaa takille tuli 60-70 euroa. Jostain syystä nämä maksavat kaupasta ostettuna aika paljon enemmän.WP_20171223_16_23_14_Pro

//How horrible it is to make your own down jacket? Not horrible at all – and actually quite easy! All you need is some fabric, a zipper, sewing equipment, down and courage. I was going for light down jacket, but got carried away with the down. The jacket is very warm, but still light-weighted and easy to pack-up.

You will need

 • nylon taffeta (ExtremTextil)
 • down (700 cuin, ExtremTextil), I used about 200 g
 • a flexible zipper, measure the length from your pattern
 • foe ribbon for the hem and cuffs (measure the needed length from your pattern)
 • a sewing machine and thread
 • (a kitchen scale, vacuum cleaner + tights)

I used a normal college hoodie pattern for my jacket (Joka tyypin kaavakirja, Saramäki ym. 2010).

Please note, that you will need twice the amount of fabric as when making normal college hoodie, since this garment will be lined to keep the down inside. The fabric should be down proof (weaved tight) so that the down will not go through the fabric.IMG_3919

How to

 1. Cut the fabric according your pattern. Remember to cut two pieces of each. Seam allowances!
 2. Sew together the outer fabric and the inner fabric of each piece (the reverse sides facing), but leave an opening for stuffing.
 3. Stuff the pieces. It might be wise to use an assistant here… You probably want to do this in your bathroom, since the down fill start to fly. Catch any escaping down with a vacuum. You should aim filling the pieces about the same amount of down. We used a sophisticated measurement, ”Arto’s handful”, to do this. I also tried to scale the pieces, but it turned out to be impossible.
 4. Close the openings of every piece and quilt the pieces at even distances.
 5. Sew the pieces together: shoulder seams, sleeves to body, sleeve-side-seams. Make the hood and sew it onto the neckline. Sew the zipper.
 6. Sew foe ribbon onto the hem and cuffs.

I made also a compression sack for the jacket. This way I can pack up the jacket really easily. The weight of the jacket + compression sack is 406 g (25 cm x 18 cm when packed-up). Not light but super warm!

3 Comments

 1. Hyvännäköinen takki tuli. Kuin kaupasta ostettu. Todella kivalta tuntui löytää tämä postaus. Itse suunnittelen ”untuvatakin” tekoa käytetystä lämpimästä ei-untuva-täkistä.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s