Kuukauden retkiruoka-sarjan aloittaa joulupuuro. Puuro esivalmistellaan kotona ja kuivataan retkeä varten. Retkellä kypsä riisi ei tarvitse pitkää ennallistamisaikaa. Retkikattilaan lisätään vain neste ja jouluinen puuroherkku on valmis!
Valmistusaineet
kaksi annosta
- 1 dl puuroriisiä
- 1 dl + 5 dl vettä
- suolaa
- tarjoiluun kanelia, (kirkastettua) voita, manteli
Valmistus
- Kiehauta 1 dl vettä ja lisää riisi. Anna kiehua hiljalleen sekoitellen, kunnes vesi on imeytynyt riisiin. Lisää loppu vesi.
- Anna puuron valmistua eli riisinjyvien kypsyä miedolla lämmöllä sekoitellen silloin tällöin. Itse keitän puuroa vajaan tunnin. Maistele välillä, joko riisinjyvät ovat pehmeitä.
- Kun puuro on valmista, mausta se suolalla (vajaa 0,5 tl).
Säilytys
- Levitä puuro leivinpaperin päälle uunipellille ja siirrä siitä uuniritilälle. Nosta ritilä uuniin, aseta uunin lämpötila 50 C:een ja laita puukauha uuninluukun väliin. Anna kuivua.
- Tarkkaile kuivumista ja kääntele puuroa, kun se on käännettävissä. Revi kuivahtanutta puuroa pienemmiksi palasiksi nopeuttaaksesi kuivumista. Kuiva puuro on kovaa ja sitä on vaikeaa murskata.
- Säilytä kuivattu puuro minigrip- tai vakuumipussissa. Puuro säilyy huoneenlämmössä tai jääkaapissa tiiviisti suljettuna pitkään.
Käyttö
Ennallista puuro lisäämällä joukkoon ensin 0,5-1 dl vettä. Anna veden imeytyä puuroon. Kun puuro on kostunut ja pehmentynyt, siirrä puuro keittimen kattilaan ja lisää haluamaasi nestettä, esim. maitoa, vettä+kermankorviketta, kookoskermaa, mehua. Nestettä lisätään sen verran, että puuro muuttuu puuromaiseksi. Lämmitä puuro kattilassa, voit lisätä nestettä lämmittämisen aikana. Joulupuuron mausteeksi sopii kaneli ja voisilmä. Ja ethän unohda mantelia!
//We’ll begin the series of home-maid trail food with Christmas rice porridge. The porridge is cooked at home, then dried for the adventures.
You will need
- 1 dl porridge rice
- 2 dl + 5 dl water
- salt
- for serving: cinnamon, butter, almond
How-to: cooking
- Boil 1 dl of water in a kettle, add the rice. Let the rice simmer and slowly absorb all the water. Add 5 dl of water.
- Let the porridge set, simmering slowly on mild heat. Stir occasionally. For me it took a bit less than an hour for the porridge to cook thoroughly.
- Season with salt.
How-to: preserving
- Spread out the porridge on a baking tray covered by baking paper. Carefully transform the paper onto a grill tray and into the oven. Set the oven at 50 degrees Celsius and use a wooden spoon to keep the oven door open to dry your food. Leave to dry.
- Keep your eye on the porridge and monitor occasionally the drying process. I also recommend to turn over the porridge every once in a while to make sure that the food will dry effectively and thoroughly. Dry porridge is very hard.
- The dried porridge is preserved in a zip-lock or vacuum-sealed plastic bag.
How-to: on trail
Restore the porridge by first adding 0,5-1 dl of water. Let the porridge sip up all the water. Then put the porridge into a kettle and add the desired liquid. You can use water, milk, coconut cream etc. Add liquid as much as you need to get the right consistence. Let the porridge warm up. Hide an almond into the porridge and maybe add also some cinnamon. Remember, if you find an almond in your Christmas porridge, you’ll have fortune and glory for the next year!